Bozsó Zsuzsa

GYERMEK JOBB AGYFÉLTEKÉS RAJZ ÉS FESTŐTANFOLYAM

jobb agyféltekés rajz, festés, kézműveskedés (agyagozás, nemezelés)

 

Magamról: Bozsó Zsuzsa Szentendrén élő és dolgozó festő-grafikus vagyok, hosszú évek óta foglalkozom gyermekek rajz- és festés tanításával. Ujdonságként most a 9 – 12 éves gyermekek számára 2 napos rajz és festő tanfolyamot tartok művészi környezetben, családias légkörben, korlátozott létszámmal. A tanfolyamon a rajz és festőeszközöket biztosítom.
Rajztanításomban ötvözöm a hagyományost, a jobb agyféltekés módszerrel, mely a két agyfélteke működését összhangba hozva, ér el kitűnő eredményt a rajz és festés tanulás terén. E mellett a módszer fejleszti a kézügyességet, a kreativitást és nem utolsó sorban a személyiséget.

Jobb agyféltekés rajzolás
Az agyunk dióbélre emlékeztető formájú, jobb és bal agyféltekével rendelkezik. Egészséges embereknél az agy integrált egészként működik. A két félteke egyszerre vesz részt a gondolkodásban és a test működésének szabályozásában. A testünket irányító idegi hálózat kereszteződik, így agyunk bal féltekéje irányítja testünk jobb oldalát, a jobb agyfélteke pedig testünk bal oldalát.
A bal agyfélteke felelős a beszélt és az írott nyelv, a logika, a számolási képességekért és az elvont, tudományos fogalmakért.
A jobb félteke felelős a mintázatok és formák felismeréséért, az arcvonásokra való emlékezésért, a művészetek értéséért, a humorért, a zenéért, a táncért, a képzelőerőért és a térbeli képességekért.
Általában elmondható, hogy bal agyféltekés dominanciánk van, azaz többnyire a bal agyféltekénket használjuk,
Mind a két agyféltekének meg van a maga szerepe, és csak a két agyfélteke harmonikus egyensúlya biztosítja a kiegyensúlyozott, boldog, és sikeres életet. Az a tapasztalat, hogy aki mindkét agyféltekéjét képes aktiválni, sokkal eredményesebbé válik a maga területén, legyen szó akár matematikáról, nyelvtanulásról, vagy bármelyik művészeti ágról.

Ez a rajztanfolyam Betty Edwards amerikai festőnő rajztanítási módszerén alapszik. A rajztanfolyam a jobb agyfélteke beindításával segítséget nyújt ahhoz, hogy a két agyfélteke működését összhangba tudjuk hozni, hogy kihozhassuk magunkból a legjobbakat.
Rajzolás során az agynak olyan feladatokat adnunk, amelynél a verbális, elemző B mód engedi a J módot előtérbe kerülni. A gyakorlatokon keresztül a tanulók megtanítják az agyukat másként látni, és ha a dolgokat másként is képes vagyunk látni ez, nem csak a rajzolásnál, hanem az élet más területén is haszonnal jár.

A tanfolyamról

Bemelegítés
A több órán keresztül történő rajzolás megerőltető lehet, ezért először a kezek bemelegítésével kezdjünk.
Ezt követően a két agyfélteke beharmonizálását előkészítő gyakorlatokat végzünk.

Rajztanulás  
Játékos feladatokon keresztül ismerhetik meg a rajzolás fortélyait, sajátítják el a különböző részkészségeket, úgy, mint

  • Kontúrok, vonalak, formák
  • Negatív tér pozitív formák
  • Fények és árnyékok

A gyermekek megismerik a művészi tónusozást. Megtanulják észlelni, a visszavert (reflex) fényeket, amivel még plasztikusabbá tehetjük rajzainkat. A különböző árnyékolási technikák elsősorban a hagyományos rajzoktatáshoz tartozó ceruzával satírozás vagy a grafit elkenésével vattázás, papírceruzázás történnek.

Játék a színekkel
A színeknek fontos szerep jut az életünkben. A körülöttünk lévő színvilág hatással van hangulatunkra, környezetünkre. A sokféle színárnyalatot annál jobban tudjuk érzékelni, minél többet foglalkozunk színekkel.
A színek különleges  varázsa, a színezés, festés önmagában is örömet okoz és jókedvre derít, éppen ezért, orvosok által bizonyítottan oldja a stresszt, a feszültséget.
A színek használata fejleszti a személyiséget, a kézügyességet, a kreativitást.       
A gyermekek megismerkednek:

  • a színelmélet alapjaival
  • a színharmóniával
  • elsajátítják a helyes ecsettartást.

Megismerik a különböző festési technikákat, a pasztell, akvarell és akril lehetőségeit.
A két nap bevezetés a rajzolás, festés világába, a tanfolyam után képesek lesznek az eszközök biztos használatára, eligazodni a színek között és önállóan alkotni. Megrajzolni vagy megfesteni egy képet, kifejezni érzéseiket, önmagukat.

Szeretettel várom a jelentkezéseket, vidám és sikeres alkotást kívánok!
Bozsó Zsuzsa

 

A tanfolyam ára: 14.000 Ft
Időtartam szombat-vasárnap: 10.00 – 16.00 óráig
Helyszín: Szentendre, Egres u. 35/b.
Bozsó Zsuzsa +36 30 3543946
Email: bozsografika@gmail.com
Jelentkezés e-mailben, (pontos térkép és közlekedési információk, válaszlevélen keresztül).

Időpontok 2020:

június 13-14.
június 20-21.

 

 

A két napos kurzus szombat és vasárnap délelőtt 10 órakor indul és délután 16 órakor ér véget. Az ebédszünet fél órás.
A festéshez szükséges eszközöket biztosítok, az élelem viszont önellátó. Konyha, mikró, hűtő van.

 

 


 


_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________
DÜRER GRAFIKAI RAJZ STUDIO© 2017. Minden jog fenntartva / All rights reserved